Tiltales du af den rette blanding af teori og praksis?
Farmakonomuddannelsen er normeret til 180 ECTS-point (3 studenterårsværk). Den teoretiske uddannelsesdel udgør 85 ECTS-point, den praktisk uddannelsesdel 95 ECTS-point.
ECTS (=European Credit Transfer System) point giver et billede af din arbejdsbelastning og af fagenes indbyrdes vægtning.
Vi skaber sammenhæng mellem teori og praksis.
Du lærer teori, du skal bruge i det virkelige liv.
Der er 8 skoleophold på Farmakonomskolen - syv af 3 ugers varighed og et af 2 ugers varighed.
Mellem kurserne er du i praktik på apoteket, hvor du er ansat.
Uddannelsen starter 1. september.
Er du nysgerrig på at se skolen?
Du er meget velkommen til at komme forbi og besøge os på farmakonomuddannelsen. Vores adresse er Pharmakon, Milnersvej 42, 3400 Hillerød.
Når du vil besøge os, henvender du dig i receptionen og beder om at tale med studieadministrationen (vi har åbningstid hverdage kl. 9:30 – 15:00).
Du kan også ringe eller skrive til os for at aftale et besøg, en rundvisning og en snak med en studievejleder eller en af vores undervisere.
Kontakt os på mail farmakonomuddannelsen@pharmakon.dk eller på tlf. 48 20 60 71.
Den 12. august 2020 blev farmakonomuddannelsen samlet set vurderet til at være på niveau 6 i Kvalifikationsrammen for Livslang Læring. Det vil sige, at den niveaumæssigt svarer til en professionsbacheloruddannelse. Niveauvurderingen er foretaget af Danmarks Akkrediteringsinstitution og er gyldig i fire år.
Niveauvurderingen gælder den nuværende farmakonomuddannelse, som følger Bekendtgørelse om farmakonomuddannelsen 2007.
En niveauvurdering kan styrke mulighederne for merit og videreuddannelse.
Hvis du har spørgsmål til ovenstående, er du velkommen til at henvende dig til Farmakonomskolens sekretariat.
Se farmakonomuddannelsens "Bevis for niveauvurderingen" her >
Læs mere på Danmarks akkrediteringsinstitutions hjemmeside >
Du får den rette faglige cocktail!
Uddannelsens 5 fagområder | ECTS-point |
Medicinsk-farmaceutiske fag: Anatomi og fysiologi, Patologi, Almen farmakologi, Speciel farmakologi, Farmaci | 78 |
Samfundsfarmaceutiske fag: Medicinsk sociologi, Lovforståelse, Sundhedsøkonomi, Klinisk farmaci, Sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse | 48 |
Humanistiske fag: Psykologi, Etik, Kommunikation, Pædagogik, Formidling | 25 |
Organisation og Ledelse: Organisation, Ledelse og samarbejde, Markedsføring og salg, Logistik, Arbejdsmiljø, Kvalitetsstyring | 16 |
Metodefag: Metode | 5 |
Endvidere tæller valgfag – herunder projektskrivning og udstationering - 8 ECTS-point.
Din interesse bestemmer vejen.
På 3. uddannelsesår arbejder du med et valgfag
Vi synes, du skal se andet end dit uddannelsesapotek.
Derfor skal du udstationeres på et andet apotek i fire uger: To uger på et apotek med en anden profil end dit eget uddannelsesapotek- og to i forbindelse med et valgfrit emne sidst i uddannelsen.
Du kan altid blive klogere.
Farmakonomskolens undervisning fylder din faglige rygsæk op. Du lærer også metoder til, hvordan du tilegner dig ny viden og holder dig up-to-date.
Underviserne er engagerede og veluddannede. De underviser på et højt fagligt niveau. Du skal forvente at arbejde selvstændigt med stoffet ud over undervisningstiden fra kl. 8.30-16.00.
I undervisningen bruges afvekslende lærings- og undervisningsformer og kombination af fag. Vi bruger blandt meget andet dialog i undervisningen, cases fra det virkelige liv samt øvelser i modelapoteket og laboratoriet. Samtidig bygger undervisningen videre på praktiktidens arbejde og læring (blandt andet med e-læringsprogrammer og videolæring).
For hvert kursus er der en række mål, du skal nå. Målene oplyses i starten af hvert kursus. Målene for faget ”Farmaci” på første kursusophold er blandt andet, ”at du kan deltage i lægemiddelfremstilling” og ”at du er bevidst om betydningen af kvalitetssikring af lægemiddelfremstilling”.
Der er udtalt brug af elektroniske uddannelsesmaterialer.
Du får stillet en bærbar pc til rådighed med relevant hard- og software samt får adgang til en hjemmeside med elektroniske uddannelsesmaterialer, fx e-læringsprogrammer, videolæring og forskellige typer af opgaver, som skolen har lavet.
Miljø er godt – undervisningsmiljø er meget godt!
En del af farmakonomuddannelsens strategi er at have ”et velfungerende læringsmiljø”. Der er trådløst internet over hele Farmakonomskolen, og der er justerbare kontorstole og enkeltmandsborde på hjul i alle lokaler.
De studerendes område bruges også til gruppearbejde. I kan sidde i de mange sofagrupper, i klasselokalerne eller i Multirum 1 og 2.
Farmakonomskolen har brugsret over lokalerne i de studerendes område, men i travle perioder kan Pharmakon Konferencecenter udleje nogle af lokalerne. Derfor kan der være tider, hvor der er flere gæster end studerende i de studerendes område.
Venner for livet!
Når du er på skoleophold skaber du nye venskaber, som for mange, varer resten af livet. Om aftenen er der mange muligheder for at være sociale sammen.
I de studerendes område er der forskellige underholdningsmuligheder for dig, der vil hygge inden døre. For eksempel kan I spille air-hockey, bordtennis, bordfodbold og Wii.
Er du mere til den aktive fritid, kan du købe billetter med rabat til Frederiksborg Svømmehal, der ligger tæt på skolen, eller du kan få et kort med løberuter – blandt andet en dejlig tur rundt om Frederiksborg Slot. På Farmakonomskolen er der motionsrum, udlån af cykler og mulighed for opstilling af net til udendørs volleyball og badminton.
Øvelse gør mester!
I praktiktiden træner du praktiske færdigheder og omsætter din teoretiske viden til praksis. For hver praktikperiode har Farmakonomskolen formuleret en række mål, du skal nå.
Uddannelsen på apoteket består af læring i det daglige arbejde. Du har også en ugentlig studiedag, hvor du arbejder med opgaver, skolen har lavet.
Som din støtte i praktiktiden får du tildelt en eller flere farmaceuter/farmakonomer, der varetager deres særlige rolle som uddannelsesansvarlig, vejleder og coach i forbindelse med din uddannelse.
Ud over studiedagene skal du regne med at bruge fritid på uddannelsen for at kunne nå målene.
Tænder du på sygehusapotek?
Hvis du bliver ansat i det kombinerede forløb, deler du praktiktiden mellem privatapoteket og sygehusapoteket.
Uddannelsen, herunder eksamensprøverne, er i øvrigt identisk med den uddannelse, der udelukkende foregår på privat apotek.
Det er privatapotekerne og sygehusapotekerne, der bestemmer, hvor mange pladser, der er i det kombinerede forløb hvert år.
Hvert år medio december finder du her en liste over ledige uddannelsespladser
Du underskriver ansættelseskontrakt med privatapoteket.
Antallet af eksaminer er overkommeligt!
Prøver på 1. år - maj/juni
Basisviden. Skriftlig flerfaglig prøve
Prøver på 2. år - maj/juni
Rådgivning 1. Mundtlig tværfaglig prøve
Prøver på 3. år - maj/juni
Apoteket. Skriftlig tværfaglig prøve
Rådgivning 2. Mundtlig tværfaglig prøve
Projekt i valgfrit emne
Prøve, løbende fra 1. år til 3 år
Præsentationsportfolio. Skriftlige tværfaglige opgaver. Påbegyndes i Praktik 3 og afsluttes i Praktik 7.
Derudover skal alle kursus- og praktikperioder bestås.
Du arbejder ikke gratis!
Du får løn under uddannelsen. Pr. 1. oktober 2022 er månedslønnen 13.108 kr. i første uddannelsesår stigende til 14.942 kr. det tredje uddannelsesår. Kursusophold samt lærebøger og andet undervisningsmateriale er gratis for dig.
Der er ikke mulighed for voksenelevløn på farmakonomuddannelsen.
På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside kan du finde vejledning om, hvordan du skal forholde dig afhængigt af, om du er farmaceut eller farmakonom i forhold til, hvilket land du kommer fra.
Du kan finde oplysningerne her:
https://laegemiddelstyrelsen.dk/da/apoteker/apoteker/udenlandsk-apotekspersonale/
Hvis du har yderligere spørgsmål om dette, kan du kontakte Lægemiddelstyrelsen på udd@dkma.dk
Hvis du har fået en afgørelse fra Lægemiddelstyrelsen, hvor der står krav om praktikophold og/eller Egnethedsprøve kan du henvende dig til Farmakonomskolen, Uddannelsessekretær Janne Kejser Laursen jkl@pharmakon.dk for yderligere information.
On the website of the Danish Medicines Agency you can find a guide to what to do, related to whether you are a pharmacist or a pharmacy technician and related to the country you are from. Find the information here:
https://laegemiddelstyrelsen.dk/en/pharmacies/pharmacies/foreign-pharmacy-staff/
If you have questions that are not answered on the website, you can contact the Danish Medicines Agency on udd@dkma.dk
If you have received a decision from the Danish Medicines Agency that requires you to do an internship and/or an aptitude test, you can contact Janne Kejser Laursen, education secretary at the Danish College of Pharmacy Technicians, on jkl@pharmakon.dk for further information.
Modtag nyheder om farmakonomuddannelsen